Gasolen blir min bästa vän i 3 veckor

Sent i vår eller kanske snarare under försommaren så kommer jag bege mig iväg på en resa norrut i Skandinavien. Jag kommer under tre veckors tid befinna mig på 2 olika platser mitt i naturen och där en stuga med begränsad elektricitet blir min utgångspunkt.

Gasolen kommer bli min primära energikälla för att tillaga mat och en av stugorna har även en gasolspis för värme medan den andra har en öppen spis för att kunna elda med ved.

Jag har ingen aning om jag kommer behöva använda detta men maj månad längre norrut kan absolut innebära kallare kvällar och nätter.

Möjligheten att få ge sig ut i naturen med kameran och ta naturbilder och djurbilder kommer vara enastående kul. Det är en berättelse som förtjänar sin egen post i efterhand men just nu oroar jag mig lite över avsaknaden av elektricitet och kommunikation i en större omfattning.

Solceller och andra smart sätt att få elektricitet kommer fixa problemet med mobiltelefoner och kamerautrustning. Min dator kommer jag nog delvis kunna använda också men misstänker att det lär ta tid att ladda batteriet fullt. Men det finns lite olika smarta lösningar här.

Gasolen kommer användas till matlagningen och jag kommer även ha med mig extra gasoltub och ha eget stormkök som drivs med gasoltub. Gasol är inget jag har stor erfarenhet av men det är rätt enkelt att hantera tänker jag.

Jag har försökt läsa på en del om gasolen och dess egenskaper i syfte att försöka vara mer förberedd. Att veta hur en brandfarlig gas beter sig är helt enkelt den bästa grunden för att hantera den säkert. Det är ju en rätt tung gas som lägger sig på golvet eller marken vid läckage och kan t.o.m. ge en kvävande effekt om det skulle bli så stort läckage att det inte vädras ut.

LÄS!  Letar rabattkoder till köp av ny kamera

Jag är dock mest rädd för att ett läckage skulle orsaka en explosion. Eftersom jag inte har någon elektricitet direkt så är det ljus, öppen spis och gasol som kommer vara min värmekälla om kalla kvällar. Ett gasolläckage som stiger och når ett soffbord där ett ljus står blir inte alls bra.

Gasvarnare

Exempel på en batteridriven gasvarnare jag skulle kunna ta med mig – allt för att sova tryggare

Det säkraste är att köpa med sig en gasvarnare känner jag. De kostar några hundra kronor och fungerar som ett brandlarm men placeras vid golvet och kommer upptäcka ett läckage av gas långt innan det når någon källa som kan antända gasen.

Om gasvarnaren ger utslag är det bara att öppna fönster och ytterdörr så man får ett drag igenom stugan och att gasen letar sig ut istället. Har man tända ljus kan man försiktigt släcka dem med att blöta fingrarna och trycka på veken.

Ska man bo i en stuga som primärt använder gasol så känns ju en gasvarnare som minst lika viktig som en brandvarnare. Vid ett läckage som antänds är risken stor att brandvarnaren är meningslös eftersom det blir en explosion. Bättre är det att med hjälp av den varningssignalen i god tid kunna avvärja problemet.

Om du vill läsa mer om hur en gasvarnare fungerar så hittar du det här.

Posted in Övriga Inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.