Om du ska ta härliga naturbilder som ligger en bit från civilisationen så är det inte säkert att du kan köra med bil ända fram och i många fall kanske det är en eller par dagars vandring för att nå destinationen. Att gå med kamerautrustning och packning är inte enkelt och man bockar inte av hur många mil om dagen som helst. Jag brukar kunna gå ca 4 mil om dagen om jag inte har allt för mycket packning med mig.
Ett bra tips är att ha en kort paus efter fem kilometer och en längre efter en mil. Sedan återupprepar man processen tills man kommit dit man ska eller gått så långt som man orkar för dagen. De korta pauserna tycker jag hjälper ganska mycket annars blir jag i alla fall ganska trött efter ett tag. Första milen är sällan något gigantiskt problem men skippar man pauser så blir det snabbt jobbigt sen.
Måste man övernatta vilket inte är ovanligt om du har några timmars vandring till destinationen så är det bra att ha med sig rätt utrustning för det. Jag är sällan borta mer än 3 nätter som mest men även då behöver man ganska mycket med sig. Finns det inga vatten källor på vägen att fylla på vattenflaskor så behöver ganska många liter med sig.
En väsentlig del i packningen förutom sovsäck, tält, ombyte, mat och kamerautrustning är liggunderlaget. För vilken vandrare som helst är detta viktigt men jag skulle vilja säga att det är ännu viktigare för oss som ska fotografera. Förutom att sova på liggunderlaget kan du använda det när du ska fotografera.
Liggunderlaget gör att du kan ligga ner och ta bilder utan att känna någon kyla från marken. Du kan alltså i lugn ro ta flera bilder och mellan bilder justera kamerainställningar för att prova dig fram till bästa bilden.
Ska du fotografera djur måste du förmodligen vänta på rätt situation också. Att ta en bra plats och ligga redo med kameran kan i många fall vara ett av de bättre alternativen. Att då ligga kallt eller obekvämt är knappast kul.
Det finns ganska många bra liggunderlag, men precis som vid all vandring vill du inte att den tar mer plats eller väger mer än nödvändigt. Det ska också vara ganska slitstarkt i materialet. Som fotograf lägger du kanske inte liggunderlaget på en skyddande tältgolv utan direkt på marken och då är det bra om i alla fall en sida är extra slitstark.
Sen ska man inte ha orimliga krav heller. Ska man ligga på marken kan man försöka att inte lägga sig på en vass sten eller där man direkt ser att massa vassa pinnar ligger. Skulle det dock gå hål på liggunderlaget brukar de bättre varianterna ha reperationskit i packningen.
Det finns massor av bra hemsidor med information som hjälper dig att hitta vilket liggunderlag du behöver. Det finns även flera bra svenska butiker på nätet som säljer dessa liggunderlag så du lär inte ha några problem att hitta det du behöver.