Säkerhet vid kommunikation online

Säkerhet online

Det pratas mycket om säkerhet online men ämnet är väldigt brett och hur säkert någonting faktiskt är varierar beroende på vilket nätverk du använder och vad du gör.

För att kommunicera över Internet så används protokollet TCP/IP vilket är något alla mer eller mindre är tvungna att använda sig av om de vill skicka information från en enhet till en annan på Internet. Samma sak gäller även i Intranät och lokala nätverk men risken att avlyssnas där är väsentligt lägre.

Om du skickar information från din dator eller mobiltelefon till en server på Internet så kommer den information du skickar att passera upp mot ett 20-tal noder på vägen. Den första noden är förmodligen din router men efter det har du ingen kontroll på var din information färdas utan får lita på att din Internetleverantör vet.

Om du surfar på nätet så skickas först din förfrågan till servern och sedan svarar webbservern med ett resultat. Om det är så att du surfar på en hemsida som använder de okrypterade protokollet HTTP så kan din förfrågan dels fångas upp på vägen och ändras men även resultatet av det servern svarar med kan korrigeras.

Det är därför det är så viktigt att använda HTTPS vilket är ett krypterat protokoll för att kommunicera webbläsare till webbserver. Den data som skickas är då omöjlig att läsa av eller redigera på ett enkelt sätt vilket gör det till det självklara sättet att kommunicera online idag.

Så fort du ska skicka känslig information som e-post, inloggningsuppgifter eller kanske ett meddelande som du inte vill ska kunna läsas av på vägen så se till att du använder dig av HTTPS.

LÄS!  Letar nytt kontor för min fotoverksamhet

Det finns väldigt många fördelar med HTTPS för att skydda din integritet online. Det är inte konstigt att Googles webbläsare Chrome börjat varna för hemsidor som inte använder det säkra protokollet.

Google har även gått så långt som att ge en liten fördel till webbplatser i deras sökmotoralgoritmer om de använder sig av HTTPS vilket kräver att webbplatsen har ett giltigt SSL-certifikat.

Counter Strike CSGO

Datorspel som Counter Strike krypterar mycket sällan speltrafik, chat och röstmeddelanden. Dels hade upplevelsen inte blivit den samma men det hade även krävt mycket mer serverresurser då det ska dekrypteras där.

Men det finns även andra sätt att kommunicera online. Du har säkert en smartphone med många installerade appar och exakt hur dessa kommunicerar utåt går inte att veta. Här kan både HTTP/HTTPS och andra metoder över TCP/IP användas.

Spelar du datorspel så kommunicerar de också över TCP/IP men använder inte HTTP-protokollet alls för själva spelandet. Normalt sätt kan man anta att inloggningsuppgifter och en del annan information skickas krypterat men det är inte säkert att all trafik är krypterad.

Om du tar t.ex. spelet Counter Strike som exempel så skickas spellogiken när man väl spelar tillsammans med röstkommunikation och chat-meddelanden inte överförs krypterat. Något som kan vara värt att känna till om du spelar mycket online eller deltar i CS-turnering på LAN (vilket alltid kräver Internet idag).

Att kryptera den data som skickas vid spel är tyvärr inte rimlig lösning men väl värt att känna till.

Posted in Övriga Inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.